Temps de neu i pluja

Temps de neu i pluja, preneu precaucions, desplaceu-vos amb compte. Avui és un dia en que els què treballeu a les vies públiques ja estareu al cas, sobretot si pertanyeu als cossos d’emergències, acostumats a anar amunt i avall amb qualsevol condició meteorològica. De vegades cal arribar aviat als llocs i les condicions del temps no aconsellen córrer, us podeu trobar en el dilema si prémeu el gas amb força o no. Si ja us heu trobat sabeu el que parlo, si no us hi heu trobat, no espereu a trobar-vos en el cas, i feu la reflexió abans.

Qui hagi fet la formació en educació per la mobilitat segura ja tindrà experiència en treballar dilemes. Proposem una situació crítica en la que cal decidir entre dues opcions, generalment no és gens fàcil decidir, per això és un dilema, i per això en les formacions utilitzem tècniques educatives i de gestió emocional específiques per a resoldre el cas. Generalment cal decidir entre la seguretat en el trànsit i la premura a solucionar aquella situació. Posem un exemple: una persona que fa servei a domicili, plou i neva, el temps se li acaba i si no va ràpid pot perdre una comissió o un client. Ha de decidir entre saltar-se algunes normes de trànsit i córrer més del que aconsella la meteorologia per servir el producte a temps o arriscar-se a caure i no arribar a temps, amb les conseqüències que pot tenir un accident, des de perdre el vehicle, la feina o la vida. Potser escrit així de ràpid es veu molt clar, tanmateix no ho és pas quan et poses en situació. Si fessiu l’exercici us faríem reflexionar sobre conceptes de seguretat, vulnerabilitat pròpia, de concepció errònia del risc i de les pròpies capacitats i coneixements, el sentiment de “a mi no em passarà” i/o veure que els accidents són coses que tenen els altres. I sobretot, us posaríeu en el lloc d’aquell a qui li passa, seríeu vosltres. Passa exactament igual amb les malalties. Les persones que estan més sensibilitzades amb la salut i la prevenció no són les que han fet una reflexió prèvia, sinò, generalment, les que han patit la mort d’un ésser estimat per accidents o malalties com el càncer, el covid, etc. Hem d’esperar a viure una situació de tanta gravetat per canviar? Fins i tot així n’hi ha que no canvien.

Ja som al 2021, ens hem desitjat bones festes, les hem viscut el millor que hem pogut i ens hem enviat desitjos que el nou any sigui millor. Amb un sentiment generalitzat de deixar enrere el 2020, som moltes les persones que no el volem oblidar, que volem dur amb nosaltres aquesta experiència per fer realment millor el temps que tenim per endavant. NO podem construir una nova normalitat girant la cara a tot el que ens ha dut al moment actual. Recordem que seguim confinats, el coronaviurs continua present i amb noves variants, realment volem oblidar? si no sabem què passarà demà. Cal ser-hi presents, ara i aquí, ben conscients de qui som, on són les nostres vulnerabilitats, i també tot el potencial que tenim per desenvolupar encara. Podem canviar el món, tant sols cal prendre la decisió.

Des d’ADEVIC volem col·laborar a construir el que diuen la nova normalitat fent el que sempre hem sabut fer, a través de la prevenció, donant suport a totes les persones que en algun moment puguin necessitar. Temps de neu i pluja, preneu precaucions, desplaceu-vos amb compte. El serveis d’emergència, la resta de persones treballadores, i les que no treballen, que amb el confinament, si cal desplaçar-se serà per un motiu essencial, o una urgència, per això és important parar atenció més que mai. Si es dóna el cas, que la gravetat d’una situació no us faci perdre el nord. No us preocupeu, ocupeu-vos.
En tot cas, tingueu bon dia i bon servei!

Temps de neu i pluja, preneu precaucions, desplaceu-vos amb compte, sigueu conscients.

no som arbres, som el bosc.