12+1 Jornades Estatals FETEVI

Aquesta setmana passada hem pogut assistir a les 12+1 Jornades Estatals de FETEVI a la població de Santa Eulària des Riu des del 21 al 23 d’octubre  de 2021. S’ha pogut celebrar amb les restriccions pertinents pel COVID19, però sense perdre l’essència i entre tots. Ha passat molt de temps i teníem moltes ganes de retrobar-nos un altre cop. Quan per fi hem pogut ha estat un èxit de participació i de jornades.

Representants d’ADEVIC d’esquerra a dreta: Carles Mallart, Joan López, Jesús Alcalde, Ramon Cos, Francesc Esteban (FormAcció), Vicenç Pérez i José María Navarro.

Tot ha estat possible  gràcies a l’esforç i la passió que ha posat en Pepe López Muñoz, president d’ATESVIB (Associació de Tècnics en Educació i Seguretat Viària de les Illes Balears), i els seus col·laboradors personals i professionals.

Fa uns mesos, quan les xifres eren molt altes i les restriccions molt restrictives, ningú o gairebé ningú creia que es poguessin fer. Però al final s’ha acabat fent i amb nota molt alta.

Ara és el moment d’agrair tot el que han abocat perquè el resultat hagi estat el que hem viscut aquests dies. Perquè han servit aquestes jornades? Doncs han servit per reflexionar sobre el com i el perquè dels accidents sobre les dues rodes, discutir i consensuar sobre com evitar-los, compartir les estratègies didàctiques per aconseguir reduir els accidents, tot això en un clima d’intercanvi i d’amistat que ens fa sentir part d’una gran família: la família de la prevenció.

Pensem que el millor resum que en podem fer és mostrar-vos les opinions dels nostres associats que van ser-hi.

El President d’ADEVIC, en Ramon Cos Teixidó les descriu:

“Han estat un abans i un després pel PEPE, per ATESVIB, per FETEVI i per tots els que hem pogut estar. Hem compartit temps i amistat en unes jornades que ens han omplert d’amor, de felicitat, de nervis, de saviesa, de coneixements i de competències.

I sempre ens aporten ànims, empenta i força per continuar creient en les persones i que un canvi social envers la mobilitat segura i sostenible és possible, junts”.

El vicepresident d’ADEVIC Vicenç Perez Melero ho defineix com:

“Poder assistir a les 12+1 Jornades Estatals ha estat tot un plaer. Compartir experiències amb persones que busquen en el fons, el mateix que tu encara que ho facin d’una manera diferent, reafirma que no estem sols en aquesta lluita. Tot ha estat molt natural i molt enriquidor. Les mostres d’estimació que hem rebut, mostra la feina ben feta durant molt de temps per aquells que ens van precedir. L’ambient viscut ha estat semblant al d’una família. Ningú es feia estrany i tots érem acollits en qualsevol racó. Tot això facilitat amb una organització excel·lent que s’ha desviscut per fer-nos les coses més fàcil i que semblés que érem a casa.

Crec que hem aconseguit els objectius marcats abans de marxar:

  • Hem continuant teixint la xarxa, incorporant gent nova i reafirmant la que ja coneixíem.
  • Hem passat el nostre sistema per l’avaluació pròpia dels assistents a les jornades.
  • Hem constatat que anem pel bon camí, tot i que ens queda feina per fer.

I una de les coses més importants de les que ens hem adonat, és que tots volen “plantar-se a l’Empordà” el proper juny”.

Activitats presentada per ADEVIC i FormAcció

El president d’honor, Jose Maria Navarro Gonzalez, les descriu:

“La jornada viscuda a Santa Eulària des Riu ens dona peu a confirmar que l’educació viària ha de ser l’eix del canvi en la mobilitat.

Hi ha ganes de treballar, ja que hem coincidit persones implicades que s’inicien i volen aprendre, persones que treballen i tenen la voluntat de fer créixer els seus coneixements i persones jubilades i il·lusionades a seguir renovant i oferint les seves experiències. Hi ha un camí futur, ja que totes aquestes persones som conscients de la necessitat d’aquest canvi en la mobilitat. S’ha demostrat el poder de convocatòria i organització, tenint com a concepte primari el compartir els coneixements i el treball en equip. S’han creat llaços d’unió i convivència, sortim enfortits per afrontar amb valentia una reestructuració organitzativa de la federació, perquè sigui la unió i representació de tots. Disposem de la possibilitat i la capacitat d’aprendre, desaprendre i aprendre per introduir els canvis necessaris en el nostre treball diari i marcar els nostres objectius clarament encaminats a aconseguir la mobilitat més segura, sostenible i connectada”.

El soci i pedagog, Francesc Esteban Amat, les descriu:

“Quan es reuneixen persones de tots els costats de la nostra geografia que comparteixen aquests valors de prevenció, les jornades no poden sortir malament. Quan a més, l’espai ha estat idíl·lic, organitzat i vetllat per Pepe López, president de l’associació balear de monitors d’educació viària, això és un triomf segur.

Hem cantat, fet teatre, ens hem emocionat des de l’amor i des del dolor compartit amb les víctimes, hem après i hem desaprès, i l’experiència ens ha canviat i fet evolucionar, anhelant ja les properes Jornades sobre la Moto que tindrà lloc a Figueres l’1, 2 i 3 de juny de 2022”.

El vocal d’ADEVIC, Joan Lopez Perez, les descriu:

Les jornades de FETEVI no et deixen indiferent, sempre comparteixes experiències personals i professionals amb persones apassionades de la seguretat viaria, que t’omplen la motxilla per ajudar a continuar en la teva feina diària que sovint no són compreses pels companys habituals.

És un plaer poder retrobar i descobrir grans persones amb les que ens uneix la il·lusió d’aconseguir una mobilitat segura de trànsit”.

La gran descripció, la va fer la nostra amiga i col·laboradora de FETEVI, i periodista, contingut de marca i editora a la Fundación Feu Vert, Maite Cañamares Hernández:

“Competir es un yo gano, tú pierdes. Cooperar es ganamos más tú y yo. Competir es instintivo. Cooperar es inteligente. Cooperar se sustenta en la humildad de aceptar que necesitamos de otros. No existe la Seguridad Vial si no se coopera. La Educación Vial se sustenta en la cooperación. ¡Espectacular este equipo Fetevi! Muy grande el #VirusVial“.

participants a la 12+1 Jornada Estatal FETEVI

Per acabar i concretar, el nostre tresorer Carles Mallart Perez, ho ha resumit en una frase molt concreta: “Un nou repte, desaprendre per poder tornar a aprendre”.

Finalment, ADEVIC i FormAcció hem tancat les jornades estatals amb una breu descripció metodològica del treballs que es realitzen a Catalunya, mitjançant tècniques de treball en grup i de discussió, deixant palès el fet que la trajectòria col·laborativa que ens uneix ens empeny des de fa molts anys a perseguir i assolir objectius comuns.

Ha quedat clar que totes les persones assistents esperen i desitgen la següent Jornada Estatal FETEVI, la número 14, que realitzarem a Figueres (Alt Empordà) els dies 1, 2 i 3 de juny de 2022 de la mà d’ADEVIC. Serà la nostra 30a Jornada Tècnica, i serà una trobada molt especial, doncs celebrarem també els nostres 30 anys d’activitat, amb més ganes i més força que mai. Tot un esdeveniment que no ens perdrem!!

Així que:

Jo em planto a #Figueres!!!

Jo em planto al @Empordà!!!

Moltíssimes gràcies a totes i a tots pel vostre suport, la col·laboració i la vostra assistència si hi vareu ser-hi. Seguim endavant.