3a. Nit de la Criminologia

El passat 27 de gener ADEVIC va estar present a la celebració de la tercera edició de la Nit de la Criminologia, organitzat pel Col·legi de Criminologia de Catalunya, i coincidint amb el seu cinquè aniversari. Amb el títol “Present i futur de la victimologia: cap a on anem?” es va fer un col·loqui moderat per la Dra. Noemí Pereda, i com a ponents, les criminòlogues Marina Bartolomé, María Cárdenas, Irene Montiel i Carla Vall, que va versar sobre intervenció, sensibilització i atenció a la víctima des de la perspectiva criminològica, i va recordar que el perfil ideal de víctima no existeix i hi ha tants tipus de víctimes com de persones. Estar al costat de totes elles és la tasca de la victimologia.

En paraules de la presidenta, Arantxa Hernáez: “La passada nit del 27 de gener vam reclamar des del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya una política victimal més compromesa. A través de l’execució d’un model de prevenció de les violències sexuals i una execució de lleis com la LOPIVI on no es deixin de banda els victimòlegs i les victimòlogues i, en definitiva, a la Criminologia, amb un acompanyament integral de la víctima des de totes les vessants on es pugui realitzar aquesta prevenció primària, secundària i terciària.”

Des d’ADEVIC volem deixar palesa la importància que la criminologia sigui present en el camp de l’accidentalitat viària en tots els seu àmbits: prevenció, tractament, investigació, etc. Creiem en la gran aportació que pot fer i, especialment, la victimologia, per l’atenció i recuperació de les víctimes i les persones afectades pels accidents, així com la millora de les polítiques públiques de seguretat, per aconseguir la reducció dels accidents, llurs conseqüències i perquè no, fer realitat l’ideal de visió zero.

8 PROJECTES PRESENTATS
En la jornada, es varen presentar vuit projectes relacionats amb la victimologia, entre els quals ADEVIC va presentar el seu projecte d’entitat. Els projectes van ser els següents:

  • El enfoque restaurativo: un aliado antirracista. A càrrec de SOS Racisme.
  • Observatori Noctàmbul@s. A càrrec de Fundació Salut i Comunitat.
  • ÂNGEL BLAU, superant l’abús, afrontant la pedofília i prevenint la pederàstia. A càrrec de Ângel Blau
  • Pre-test de l’adaptació il·lustrada del Juvenile Victimization Questionnaire (JVQ; Finkelhor et al., 2005) per infants d’entre 8 i 12 anys. A càrrec de Grup de recerca VICRIM de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
  • La prevención y la respuesta frente a las ciberviolencias de género. A càrrec de Antígona
  • Prevenció Bullying a l’escola i a l’esport. Sistema de Protecció a la Infancia FC Barcelona. A càrrec de Fundació FC BARCELONA
  • Recerca en violència sexual sense record. A càrrec de Intress
  • Prevenció i formació per una mobilitat sostenible i segura. A càrrec d’ADEVIC, Associació pel desenvolupament de l’educació viària a Catalunya: la finalitat principal del nostre treball respon a la visió de zero accidents en el trànsit. Prevenció i formació són els puntals del projecte d’entitat, com a trets fonamentals d’una mobilitat caracteritzada pel respecte i la convivència, la responsabilitat i la moderació en la circulació. Perseguim eliminar els accidents i, per tant, les lesions i els danys que produeixen. Zero accidents vol dir zero víctimes, ja sigui per manca de cura en la conducció, per negligència o altres motius, perseguim eradicar l’anomenada violència viària.

Finalment, volem agraïr al Col·legi de Criminologia que ens convidès a la 3a. Nit de la Criminologia, i per donar-nos l’oportunitat de fer sentir la nostra veu en el col·lectiu de professionals d’aquest àmbit, i desitgem que en el futur poguem seguir col·laborant.